Untitled-Design-7
Egy kis matek...

Minden vállalkozó, aki egy picit is beleássa magát a “hogyan fejlődjek” témakörébe, előbb utóbb ráeszmél, hogy manapság már szinte elengedhetetlen, hogy az interneten is jelen legyen. A mai ember ha bármire is szüksége van, szinte az első dolog amit megtesz, hogy beírja telefonján/tabletjén/pécéjén a Google keresőbe a keresendő terméket/szolgáltatást, és elkezdi böngészni az ajánlatokat. Jó, persze Mari néni a faluban nagy eséllyel a szomszéd Terikét fogja megkérdezni, de a fiatalabb korosztálynak már ez a kiindulási pont az alap.

Vállalkozóként tehát weboldalt szeretnénk, rákeresünk a neten, és azt tapasztaljuk, hogy a profi weboldal készítő 100 és 200 ezer forint közötti összegért csinálná meg. Húú,ez sok. Hangsúlyozom, hogy a profikról beszélek, nem a himi-humi Olcsó Jánosokról, akikről menet közben fog kiderülni hogy azt se tudja mit csinál. (Mert ez lesz a legdrágább!)

Persze jön az Isteni Szikra: vállalkozó énünk majd jól megcsinálja magának, ingyen, hiszen ezt lehet olvasni a neten, hogy a WordPress-el gyönyörű weboldalad lesz ha magadnak készíted el, és még fizetni sem kell érte.

Mi a teendő?

Nekiállunk megbízható és releváns youtube videókat keresni, ahol elmagyarázzák hogyan is álljunk neki.

Na de melyik videó a jó? Az első, ami a találati listán legfelül szerepel? Vagy az ötödik?

Mindegy, elkezdjük nézegetni. Ja, hogy már vagy a tizenötödiket nézem, de még mindíg nem világos?  Sebaj, majd megnézem még háromszor…… Apropó, nyelvtudás. Angol megy? Mert ezek a videók nem ám magyarul vannak, neeem….. Englisül, csak hogy jó legyen a napunk. Ja hogy az angol nem megy? Akkor felejtős.

Ha pörfikt az angol, akkor tuti a dolog, megvan a megfelelő videó, lehet belekezdeni. Bakker, hogy tárhely is kell? Na akkor újabb 3-4 óra, mire megtaláljuk a megfelelő (lehetőleg legolcsóbb) tárhely szolgáltatót, mert hát az ingyenes weboldal mellé a legolcsóbb tárhely dukál, nemdebár?

Persze laikusként fogalmam sincs mi a különbség a tárhely szolgáltatók között, na meg mekkora tárhely kell nekem? Jó az ami a domain mellé jár… Hiszen azt adják, biztosan jó lesz. Jónak kell lennie. Basszus, már megint eltelt 2-3 óra, és még semmim sincs, nemhogy weboldalam.

Sebaj, nem adjuk fel. Jöhet a tutorial. Ha ide kattintunk, ez lesz. Ja hogy nekem nem is igazán ez kellene.  De ha ő oda kattint, neki más lesz mint nekem. Sebaj, jó lesz ez, lényeg hogy van. Igaz nem olyan mint én szeretném, de van. Nem teljesen passzol a vállalkozásomhoz, de mindegy, legalább már történt valami, mert eltelt megint 4 óra.

Ha minden klappol, és nem adtuk fel, röpke 2-3 hónap alatt össze is tudjuk rakni a weboldalunkat, mert hát ugye a munka, meg a család, meg csak este érek rá… De jó ez így? Tuti hogy a vállalkozásomnak megfelelő adatok/szövegek/infók kerültek fel az oldalra? Meg fogják találni az emberek? A biztonság, az oldal betöltési sebessége rendben van? SEO? Az mi?

Persze utánaolvasunk, és ugye a WordPress-nek rengeteg szép sablonja van, majd ezeket használjuk mi is. De ugye nem tudjuk 1:1-ben használni, hiszen át kell alakítanunk a mi szükségleteink/kínálatunk/mondanivalónk szerint. Egy pici képet ide, egy szöveget oda… Hoppá, szétesett az oldal.

Na de ne menjünk bele ilyen bagatell dolgokba, hiszen csak összehoztuk, hurrá! Ingyen!!!!

Számoljunk. Mennyibe  is került mindez? 

Dolgoztam rajta mondjuk hetente 10 órát. A weboldal 3 hónap munkája volt, vagyis a munkaóra minimum 120.Vállalkozóként minimum 4000Ft-os órabérrel számolva (ennél csak több lehet vállalkozóként az órabéred)  480.000Ft-nál járunk (mennyi?????), és még nem is biztos hogy jó amit csináltam. És itt ne felejtsük ki a matekból azt, hogy ez alatt az idő alatt dolgozhattam volna a saját vállalkozásomban is, ami pénzt termelt volna nekem, minimum ugyanennyit.  Vagy a fejlődésembe invesztálhattam volna, ami később megtérül. Vagy a gyerekekkel tölthettem volna az időm.  

És azt sem tudom, működik-e a weboldalam? Hozza a látogatókat? Van-e elég releváns tartalom?  És itt az idő-faktor ami nagyon lényeges! Hiszen hónapok teltek már el, és még mindíg nem hoz bevételt az oldalam.
Most már rádöbbenünk, hogy ez így tényleg nem működik, és kell valaki aki ért is hozzá.

Eltelt fél év, és még mindíg nem úgy megy ahogy megálmodtam. Mert valami nem jó. 

Matekoljunk.

Fél év alatt, egy havi 200ezer forintos forgalmú vállalkozás/webshop vesztesége 1.200.000Ft. 

Ennyit vesztettem pluszban csak azzal, hogy 3 hónap alatt készítettem ingyen(?), ja nem, 480.00Ft-ért saját magam egy weboldalt, és ez fél évig még bevételt sem termelt. Ez összesen 1.680.000Ft. nettó veszteség.  

Lehet picit cinikus voltam, bocsánat érte. De ez a tapasztalat. És csak segítő szándékkal írtam ezeket le, csak hogy mielőtt bárki is erre adná a fejét, előtte próbáljon meg elgondolkodni.

Ez is egy szakma, mint pl. a mosógépszerelő.
És ugye mindenki ismeri a klasszikus viccet: muitán hősünk kihívja a mosógépszerelőt, az 2 perc gondolkodás után jól oldalba csapja a gépet, és lám megjavul. Majd mikor kiállítja a számlát hogy 20.000,-, hősünk méltatlankodik:
-Miért ilyen sok? 3 perc munkáért 20.000-et elkérni? Rablás!
-Ja kérem, 2.000,- a kiszállás, és 18.000,- hogy tudom hova kell csapni! 😉

Én is szeretnék egy weboldalt! 

Vedd fel velem a kapcsolatot az alábbi űrlap kitöltésével, írd le pár szóban az igényeidet, 

és én rövid időn belül elkészítem Neked!


Share this post

Share on facebook
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Close Menu
×
×

Cart